Vernieuwde website IedereenBEN.be ondersteunt Vlaamse kandidaat-bouwers bij Bijna-EnergieNeutraal bouwen

07.04.2025

Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. In 2025 zijn de energienormen verder verstrengd, met een grotere focus op hernieuwbare energie en energie-efficiënte verwarmingssystemen. Om kandidaat-bouwers optimaal te ondersteunen, lanceert www.IedereenBEN.be een volledig vernieuwde website. Met heldere informatie over de BEN-eisen, praktische bouwadviezen en een geactualiseerde BEN-bouwgids 2025, is IedereenBEN.be meer dan ooit dé referentie voor wie toekomstgericht wil bouwen.

Strengere BEN-eisen in 2025

Sinds de invoering van de BEN-verplichting gelden er strikte energienormen voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Een maximaal E-peil van E30, een verplicht S-peil van S28 en strengere isolatie-eisen maken dat kandidaat-bouwers bewuste keuzes moeten maken om hieraan te voldoen. 

Vanaf 2025 zijn de normen verder aangescherpt: elke nieuwbouwwoning moet minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie opwekken via zonnepanelen of een zonneboiler. Bovendien is verwarming met fossiele brandstoffen niet langer toegestaan. Centrale verwarmingssystemen moeten op lage temperatuur werken (max. 45°C) en een minimaal installatierendement van 130% behalen. Hierdoor wordt de warmtepomp de standaard voor nieuwbouwwoningen. 

BEN-bouwen in zes stappen 

Om kandidaat-bouwers te helpen deze normen te behalen, gidst de vernieuwde website hen door zes essentiële stappen. 

Ten eerste begint BEN-bouwen met een efficiënte constructie van dak en vloer. Zowel dak- als vloerisolatie spelen een cruciale rol in het beperken van warmteverlies en het optimaliseren van het energieverbruik. De juiste dakbedekking draagt hier ook aan bij. 

Vervolgens zijn ook goed geïsoleerde buitenmuren van groot belang. Naast de isolatie bepaalt ook de gevelbekleding de energieprestaties van een woning, waardoor een doordachte materiaalkeuze noodzakelijk is. 

Daarna komen ramen, deuren en glas aan bod. Hoogrendementsbeglazing en goed geïsoleerde raam- en deurprofielen minimaliseren warmteverlies, terwijl zonwering helpt om oververhitting in de zomer te voorkomen. 

Daarnaast is een doordacht ventilatiesysteem onmisbaar voor een gezond binnenklimaat en voorkomt het energieverspilling.

Verder wordt volop ingezet op efficiënte verwarming en hernieuwbare energie. Warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen helpen om de energievraag te minimaliseren, terwijl thuisbatterijen bijdragen aan een optimaal energiebeheer. 

Tot slot is een goede luchtdichting essentieel om warmteverlies en tocht te vermijden. Dit verlaagt niet alleen het energieverbruik, maar verhoogt ook het wooncomfort. 

Voor elk van deze zes stappen biedt IedereenBEN.be een overzicht van de BEN-eisen, concrete oplossingen, financieringsadvies en links naar erkende installateurs en leveranciers. 

Een praktisch hulpmiddel: de BEN-bouwgids 2025 

Naast de vernieuwde website is ook de BEN-bouwgids geüpdatet voor 2025. Deze gratis gids helpt kandidaat-bouwers om de BEN-eisen te begrijpen en hun bouwproject zo energie-efficiënt én betaalbaar mogelijk te realiseren. De BEN-bouwgids 2025 is gratis te downloaden via www.IedereenBEN.be. 

Een initiatief van bouwexperts

IedereenBEN.be is een samenwerking tussen gerenommeerde Belgische bouwmaterialenfabrikanten en specialisten in energie-efficiënt bouwen. Deceuninck is expert in ramen en deuren, Isover biedt isolatieoplossingen, Renson is gespecialiseerd in ventilatie en zonwering, Soudal levert oplossingen voor luchtdichting en afdichting, Viessmann richt zich op verwarming en warmtepompen, en Wienerberger biedt gevelmaterialen en dakbedekking. Ook Crelan ondersteunt het initiatief door kandidaat-bouwers wegwijs te maken in de financieringsmogelijkheden. 

Samen helpen deze partners de doelstellingen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) te realiseren en BEN-bouwen toegankelijker te maken. 

Bouw jij ook BEN? 

Bezoek www.IedereenBEN.be en ontdek alles over BEN-bouwen!