Bouwplannen? Bouw BEN!
Sinds 2008 moet elke woning die in Vlaanderen gebouwd of grondig wordt verbouwd, voldoen aan de EPB-regelgeving. Deze regelgeving legt eisen op op het vlak van energiegebruik. Daarbij wordt niet enkel rekening gehouden met de materialen waaruit een gebouw is opgetrokken (isolatie, bouwstenen, ramen,…). Ook details van de installaties (ventilatie, warm water, verwarming en koeling) zijn hierin opgenomen.
Nieuwe norm vanaf 2021
Vanaf volgend jaar treedt de EPB-regelgeving een nieuwe fase in. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen namelijk verplicht voldoen aan de BEN-norm, wat staat voor BijnaEnergieNeutraal of een bijna-nulenergieverbruik.
Concreet komt het erop neer dat nieuwe woningen dankzij een prima, luchtdichte isolatie en bijzonder energie-efficiënte installaties bijna geen energie meer mogen verbruiken. De weinige energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit hernieuwbare energiebronnen.
Leer BEN-bouwen in 6 stappen
Vreest u dat BEN-bouwen ingewikkeld of duur is? Dan bewijst een bezoek aan www.IedereenBEN.be het tegendeel.
Deze website —een initiatief van tal van Belgische bouwmaterialenfabrikanten om de communicatiedoelstellingen van het Vlaams Energieagentschap (VEA) te ondersteunen—, geeft uitleg over de 6 voorwaarden om het BEN-label te behalen. Ook wordt concreet aangegeven hoe aan de voorwaarden kan worden voldaan. Hiervoor gidst coach BEN elke Vlaamse kandidaat-nieuwbouwer doorheen de 6 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken. Van ‘dak en vloer’, over ‘buitenmuren’, ‘glas, ramen en deuren’, ‘ventilatie’ en ‘verwarming en hernieuwbare energie’ tot ‘luchtdichting’. Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips…
Daarnaast bevat www.IedereenBEN.be, onder de button ‘Zij zijn al BEN’, een lijst met steekkaarten en beelden van al gerealiseerde BEN-woningen, en staan onder de button ‘BEN-bouwen, betaalbaar?’ staan heel wat tips om het BEN-bouwbudget binnen de perken te houden.