Vloer
Vloerisolatie speelt een belangrijke rol als je energiezuinig en comfortabel wil wonen. De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer schommelt rond de 11 °C. Bij een goed geïsoleerde vloer is dat gemiddeld 20 °C. Zo wordt blootvoets lopen een pak aangenamer en kan je oppervlaktecondensatie voorkomen.
Wat is vereist?
In een BEN-woning mag de U-waarde van de vloer op de begane grond maximaal 0,24 W/m²K zijn.
Hoe aan de eisen voldoen?
Om aan de U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te voldoen, moet een vloer in contact met de buitenomgeving of boven een niet-verwarmde ruimte (kruipkelder, garage…) worden geïsoleerd met minstens 10 cm polyurethaan met een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Voor kruipkelders zijn minstens 12 cm stijve glaswolplaten met een lambdawaarde van 0,030 W/mK nodig.
Hoe bereik je dat?
1. Zelf je vloer isoleren
Om bij nieuwbouw de vloer te isoleren zijn er twee mogelijkheden: met gespoten pur of met harde isolatieplaten in pur. De grote voordelen van harde isolatieplaten zijn de uitstekende isolatiewaarde en de gegarandeerde druksterkte.
2. Eurofloor: sterk en ultradun
De Eurofloor- en Eurofloor 300-vloerisolatieplaten hebben een kern in hard polyurethaanschuim en aan beide zijden een matgrijze, alkalibestendige bekleding met handig rasterpatroon. Beide platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn ultradun. Al met een dikte van 7 cm voldoe je aan de BEN-eisen.
3. Mupan Façade en Multimax 30: voor een droge en warme kruipruimte en garage
Het plafond van de garage of van de kruipkelder isoleren is altijd een goed een goede investering. Met kruipkelderisolatie creëer je in je woning een comfortabel binnenklimaat, beperk je de warmteverliezen en bespaar je op je energierekening.
4. Denk bij isolatie ook aan ventilatie
Bij een doorgedreven isolatie van de woning wordt het belang van ventileren almaar groter. Een gecontroleerde ventilatie van de woning zorgt voor een continue toevoer van verse lucht en een automatische afvoer van de vervuilde en vochtige lucht.